De diensten van een vastgoed beheerder

Een vervelend dingetje aan het hebben van een appartement is de bijdrage aan de VvE. Een VvE is nodig om het juridisch mogelijk te maken om meerdere mensen in hetzelfde gebouw te hebben wonen. De bijdrage is niet juridisch maar meer praktisch van aard en heeft ermee te maken dat alle onderhoud goed wordt geregeld.

Een VvE is zelf verantwoordelijk dat het pand wordt onderhouden. Het moeilijke daaraan is dat er altijd dingen zijn in een pand die aan iedereen toebehoren en niet aan één specifieke persoon. Het is moeilijk om het onderhoud van dingen die aan iedereen toebehoren aan één lid van de vereniging toe te schrijven. Want het ene lid vindt dat het portaal schoner moet zijn dan het andere lid en zal niet leuk vinden als degene voor hem verantwoordelijk was voor de schoonmaak, er een zooitje van heeft gemaakt.

Om dit te voorkomen wordt onderhoud vaak uitbesteed aan een vastgoed beheerder. Een vastgoedbeheerder maakt een meerjarenonderhoudsbegroting en berekend daarin wanneer welk onderhoud nodig is en zorgt er zo voor dat de ene bewoner niet meer doet om het gebouw schoon te houden dan de andere bewoner.

Voor de tijdelijke dingen heeft een vastgoed beheerder een los contract voor het dagelijks technisch beheer. In dit contract neemt de vastgoed beheerder alle verantwoordelijkheid over voor de dingen die kapot gaan maar niet in het MJOB zijn opgenomen. Een meerjarenonderhoudsplanning en dagelijks technisch beheer dekken dus al het onderhoud wat er aan het pand moet gebeuren.

Als derde dienst biedt een vastgoedbeheerder soms een technisch meerjaren plan(TMP) aan. In een technisch meerjaren plan staan alle dingen die niet onder onderhoud vallen maar wel aan het pand gedaan moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing. Als je naar de meerjarenonderhoudsplanning en het dagelijks technisch beheer ook een technisch meerjaren plan afsluit heb je alle diensten die een vastgoed beheerder je kan bieden.