Auto aan een autoveiling verkopen

Er zijn tal van manieren om je auto te verkopen. Sommige daarvan liggen voor de hand, zoals het plaatsen van een advertentie op internet, bijvoorbeeld op sociale media. Er zijn echter ook minder bekende alternatieven, die wel resultaat kunnen boeken. Hierbij kun je denken aan speciale advertentiesites voor tweedehands auto’s, waar vooral kenners op afkomen. Ook is het een optie om het hele proces uit handen te geven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je auto aan een autoveiling te verkopen. Hoe gaat dat precies in zijn werk, waar moet je aan denken, en krijg je echt de beste prijs?

Onder de hamer: hoe werkt een veilingssite?

Een veilingssite werkt eigenlijk zoals je zou verwachten. Er zijn aanbieders en afnemers, die voortdurend met elkaar in gesprek zijn. De afnemers proberen een goede deal te scoren, maar moeten ook rekening houden met de concurrentie. Hoe lager hun bod, hoe groter de kans dat een ander de auto voor hun neus wegkaapt. Dagelijks worden op allerlei sites honderden auto´s geveild. De duur van de veiling kan verschillen, afhankelijk van de site waar je voor kiest. Op de site besteautobod.be duurt een veiling bijvoorbeeld 24 uur, maar er zijn ook sites waar een veiling 48 uur of zelfs langer duurt. Het voordeel van een korte veiling spreekt voor zich; de verkoper ontvangt snel een bod. Het nadeel is dat potentiële kopers weinig tijd hebben om een keuze te maken.

Een eerlijke prijs

Aan het eind van de dag blijf je als verkoper over met het hoogste bod. De vraag is dan natuurlijk of je een eerlijke prijs krijgt. Vooraf is dit lastig te zeggen, maar dit hangt vooral samen met de interesse. Ligt de auto goed in de markt, dan kan het bod zomaar een stuk hoger uitvallen dan je verwacht. Het bepalen van de prijs begint eigenlijk al bij de aanmelding. Je vult daar de technische gegevens van de auto in en dat bepaalt grotendeels in welke prijsklasse de auto valt. Zorg dan ook dat je daar geen fouten in maakt! De biedende partijen gebruiken deze gegevens om hun oordeel te vormen. Blijkt achteraf dat je een vergissing hebt gemaakt, dan kan dat gevolgen hebben voor de afgesproken prijs. Al met al krijg je vaak een eerlijke prijs voor je auto, zeker als je bedenkt dat je al het werk uit handen geeft.

Volledig vrijblijvend!

Na de veiling mag je altijd zelf bepalen of je het bod dat je krijgt accepteert. Vind je het bod te laag, dan mag je dat dus gerust afwijzen. Wanneer je ingaat op het bod, ga je een overeenkomst aan met de koper. Bij twijfel is het dus verstandig om toch nog even verder te kijken. Denk bij het accepteren van een bod ook aan de overdracht. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor, dus kijk even goed naar de logistiek. Bevindt de koper zich aan de andere kant van het land, dan zul je goed moeten afspreken hoe je de zaak aanpakt. In conclusie: je auto aan een autoveiling verkopen is een uitstekende manier om je auto voor een eerlijke prijs kwijt te raken! Je houdt altijd zelf de controle.