De betekenis van een streepjescode

Je zou kunnen zeggen dat een streepjescode, ook wel bekend als een barcode, uit verschillende cijfers bestaat. Je kunt deze code vinden op bijna elk artikel dat je kunt vinden in een winkel. Een barcode is dan ook erg handig voor jou als bedrijf, omdat dit een erg makkelijke manier is om de voorraad van je producten bij te houden. Ook bij de aankoop van een artikel kan het artikel zelf makkelijk worden geïdentificeerd door een unieke code. Zo zal een artikel nooit hetzelfde zijn als het niet dezelfde barcode heeft. Een consument kan daarentegen weinig met de informatie die op de barcode te vinden is.

Echter kun je een barcode printen niet zomaar printen via een normale printer. Daarvoor heb je een speciale codeer printer nodig. Voor voedingsmiddelen zal je over het algemeen een barcode moeten printen met dertien cijfers. Deze dertien cijfers hebben allemaal verschillende betekenissen. Je kunt op een speciaal ontworpen website uitvinden wie de producent is van een specifiek product. Op het moment dat je alle dertien cijfers invoert in hun systeem zou je precies kunnen zien wie de producent is, en wellicht belangrijker, de adresgegevens van degene die het desbetreffende product is geproduceerd.

Je kunt een barcode het makkelijkste vergelijken met een mobiel telefoonnummer. Je zou kunnen zeggen dat de eerste twee cijfers na ‘06’ in sommige gevallen een betekenis geven aan de telefoon provider. De laatste zes getallen hebben echter geen betekenis; ze verwijzen naar de individu aan wie het telefoonnummer toebehoort. Je zou een voorbeeld kunnen geven met de barcode 871 234567 001 5.

Het nummer 871 zal aangeven dat het product in Nederland uitgegeven is. Andere landen daarentegen hebben een ander twee- of driecijferig getal. 234567 is het nummer dat wordt gegeven aan een aanvrager. 001 staat voor de code van een bepaald artikel. Het laatste cijfer, de 5, zal ter controle dienen via een bepaald bedachte formule.

Tags: