Moet ik belasting betalen over een lening?

Als je een lening hebt afgesloten, of dit nu zakelijk of privé is, kan het zijn dat dit belastingtechnisch voordelen oplevert. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen zijn van een privé lening en van een zakelijke lening.

Hoe zit het met een privé lening?

Het kan zijn dat een lening afsluiten gevolgen heeft voor de belastingaanslag. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je in box drie minder belasting hoeft te betalen. Een lening is namelijk een schuld en als je een schuld hebt dan betekent dit een waardevermindering van je eigen vermogen.

Heb je veel eigen vermogen, in de vorm van aandelen, spaargeld of beleggingen, dan moet je daar boven een bepaalde grens belasting over betalen. Is jouw vermogen hoger dan 21.000 euro, of 42.000 euro samen met je partner, dan moet je over het deel dat boven de grens komt belasting betalen. Dit heet vermogensbelasting. Heb je een schuld? Dan mag je deze aftrekken van jouw vermogen. Een lening kan er dus voor zorgen dat je onder de belastinggrens blijft en minder overhoudt boven de belastinggrens.

Hoe zit het dan met een zakelijke lening?

Het kan ook zijn dat je een zakelijke lening hebt afgesloten. Hoe zit het dan met de belasting? Allereerst is het belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen privé belasting en zakelijk te berekenen winst. Letterlijk gezien is een zakelijke lening voor de inkomstenbelasting niet aftrekbaar als je een ZZP er bent. Ben je echter een MKB ondernemer, dan ligt het net iets anders. Je betaalt dan winstbelasting in de BV. Je mag de kosten in beide gevallen zakelijk van de winst aftrekken, hierdoor heb je dus absoluut een fiscaal voordeel.

Is een zakelijke lening aftrekbaar?

Voordat je kunt bepalen welke kosten je allemaal precies af kun trekken voor de belastingdienst, is het belangrijk om het onderscheid te zien tussen de aflossingen die je doet en de rente die je moet betalen. Of je nu een ZZP er bent of een MKB er, in beide gevallen mag je de kosten die gemaakt zijn in je bedrijf van de winst aftrekken. Het gaat hier dan om de afsluitkosten en de aanvraagkosten, maar ook om de rente die je moet betalen over het geleende bedrag.

Heb je bijvoorbeeld een ton geleend en moet je daarover 4.000 euro rente betalen in een jaar tijd? Dan mag je het rente bedrag van de winst aftrekken. Hierdoor verlaag je je winst, met als gevolg dat je ook over een lager bedrag belasting betaalt. Hierin is geen verschil tussen een BV en de winstbelasting en een eenmanszaak en de inkomstenbelasting.

Fiscaal aftrekbaar

Je kunt dus zeggen dat een lening fiscaal aftrekbaar is op deze manier. Dit geldt echter niet speciaal voor de inkomstenbelasting. De lening mag je namelijk niet nogmaals aftrekken. Die heb je zakelijk namelijk al op de winst in mindering gebracht. Een fiscaal voordeel heb je dus wel, zonder dat het een aftrekpost is op je aangifte inkomstenbelasting.