Niet handig met Excel? Daar kun je verandering in brengen met een cursus

Ben jij iemand die op het werk worstelt met Microsoft Excel? Klinken spreadsheets en formules je als gebrabbel? Als je antwoord ja is, dan ben je niet de enige. Excel kan een lastig programma zijn om te navigeren, maar met een goede begeleiding kan het een waardevol hulpmiddel worden voor je werk. Het volgen van een cursus Excel kan een goede manier zijn om vertrouwd te raken met het programma. In dit artikel gaan we in op vijf tips voor beginners bij het volgen van een cursus MS Excel.

Stel realistische doelen

Excel is een uitgebreid programma en het is cruciaal om realistische leerdoelen te stellen. In het begin is het belangrijk om je te concentreren op de basisfuncties van het programma, zoals het opmaken van celwaarden, het maken van basisberekeningen en het gebruik van eenvoudige functies. Alles tegelijk proberen te begrijpen kan uitdagend zijn en je zult waarschijnlijk gefrustreerd raken. Neem in plaats daarvan stap voor stap en je zult merken dat je na verloop van tijd meer zelfvertrouwen krijgt en de productiviteit verhoogt.

Oefening baart kunst

Zorg ervoor dat je na elke module of tutorial oefent wat je hebt geleerd door middel van eenvoudige taken en oefeningen. Door herhaling krijgen we competentie en vertrouwen in het gebruik van het programma. Probeer te experimenteren met verschillende scenario’s, maak sjablonen en tabellen waarvan je denkt dat ze nuttig zullen blijken te zijn in je werkomgeving. De tijd die je aan oefenen besteedt, zal zijn vruchten afwerpen wanneer je meer op je gemak bent met het werken aan spreadsheets en verschillende projecten.

Vraag je instructeur om hulp

Heb je vragen of zit je ergens mee? Aarzel niet om je instructeur om advies te vragen. Als je er niet om vraagt, krijg je niet de hulp die je nodig heeft en loop je mogelijk waardevolle bronnen mis die het leren van het programma gemakkelijker kunnen maken. Je leraar is er om je te helpen slagen, dus doe daar je voordeel mee.

Word lid van Excel-groepen

Er zijn veel Excel-gebruikersgroepen op sociale mediaplatforms zoals Facebook en linkedIn. Deze groepen kunnen aanvullende informatie over Excel geven. Het kan handig zijn om hier vragen te stellen, aangezien andere gebruikers snel en informatief kunnen antwoorden. Veel van deze groepen hebben een schat aan Excel-tips en -trucs die ze graag delen.

Pauzes nemen

Excel leren kan veel werk zijn, zowel mentaal als emotioneel. Zorg ervoor dat je pauzes neemt tussen tutorials of modules. Dit geeft je hersenen de kans om de informatie te verwerken en je zult het gemakkelijker vinden om te onthouden wat je hebt geleerd. Bovendien kan het nemen van pauzes helpen om de focus en het enthousiasme voor de taak vast te houden, waardoor het gemakkelijker wordt om je te concentreren en Excel te begrijpen.

Samenvattend

Excel is een veelgebruikt programma op veel gebieden. En het is belangrijk om er bekwaam in te zijn om de productiviteit te verhogen, de nauwkeurigheid te behouden en deadlines te halen. Veel mensen schrikken er echter voor terug vanwege een gebrek aan kennis en ervaring. Het volgen van een cursus Excel is een goede manier om vertrouwd te raken met het programma. Zoals met alle dingen, zijn geduld en doorzettingsvermogen belangrijk voor succes. Stel realistische doelen, oefen vaak, vraag om hulp, sluit je aan bij Excel-groepen en neem tot slot pauzes wanneer je die nodig hebt. Door deze tips te gebruiken, wordt je Excel-leertraject een plezierige en lonende ervaring.

Bron: https://www.learnit.nl/

Tags: