Riet als mooi alternatief

Eén van de alternatieve dakbedekking is een rieten dak. Een rieten dak is voornamelijk bedoeld voor mensen die wat meer te besteden hebben. Voor het hebben van een rieten dak hoef je geen miljonair te zijn maar een goed rieten dak kost toch al snel tweeënhalf keer zo veel als een gemiddeld pannendak. Een rieten dak gaat tussen de vijfentwintig en de dertig jaar mee, maar kan ook vijftig jaar meegaan.

Het is moeilijk om voor iedereen te beoordelen hoelang het rieten dak nog goed blijft, want dit is van heel veel factoren afhankelijk. Zo maakt het bijvoorbeeld erg veel uit of een huis onder een boom, in de zon of in de wind staat. Een rieten dak dat onder een boom staat is het hele jaar door gemiddeld vochtiger dan een dak dat in de zon staat. Vocht en schaduw zorgen ervoor dat schimmels meer de ruimte krijgen, waardoor het rieten dak eerder aan vervanging toe is.

Een rieten dak kost wat meer. En daarnaast heeft het ook wat meer voeten in de aarde om een rieten dak te onderhouden dan om een pannendak te onderhouden. Het is dus een bewuste keuze om een rieten dak te nemen. De belangrijkste reden voor mensen om een rieten dak te nemen is vanwege het esthetische effect. Een rieten dak kleurt lichter als de zon schijnt en is donkerder wanneer het regent. Het dak kleurt mee met het seizoen en dat is de reden waarom mensen kiezen voor het rieten dak.

Een van de experts in het leggen van rieten daken is rietdekkersbedrijf Van den Bergh rietdekkers. Zij zorgen ervoor dat er een rieten dak op het huis van hun klanten komt. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat het rieten dak een hoge kwaliteit heeft zodat er zo min mogelijk behoefte is aan onderhoud. Dit onderhoud regelen ze ook zelf. Het is zelfs mogelijk om elke vijf jaar een controle te laten doen om te kijken of het rieten dak nog van goed kwaliteit is een goede service dus.

Tags: