Trouwen of een geregistreerd partnerschap: wat zijn de verschillen in ceremonie en tradities?

Een bruiloft of geregistreerd partnerschap is een van de belangrijkste momenten in het leven van paren. Het is het moment waarop ze hun eeuwige liefde vieren en de verbintenis aangaan om samen door het leven te gaan. Maar wat zijn de verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap? In deze blog zullen we de verschillen tussen de twee in ceremonie en tradities bespreken.

Geen groot verschil in Nederland

In Nederland is er geen groot verschil in de ceremonie tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De ceremonie is meestal kort en bestaat uit dezelfde componenten, zoals het uitwisselen van trouwringen en het uitspreken van beloften. Het enige verschil is dat bij een geregistreerd partnerschap een notaris aanwezig moet zijn en er geen ceremoniemeester is.

Tradities

Tradities bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen enigszins. Bij een huwelijk is het gebruikelijk om een bruidstaart te eten, terwijl dit bij een geregistreerd partnerschap niet zo is. Er moet bij een huwelijk ook een bruidsboeket worden gekocht en is de bruid vaak in het wit gekleed. Bij een geregistreerd partnerschap zijn deze tradities niet zo belangrijk.

Cadeaus en felicitaties

Een ander verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap is wat betreft cadeaus en felicitaties. Bij een huwelijk worden de paar vaak overladen met cadeaus, maar dit is bij een geregistreerd partnerschap niet zo. Dit komt omdat sommige mensen vinden dat een geregistreerd partnerschap niet net zo belangrijk is als een huwelijk. Maar natuurlijk mag niemand dit gevoel onderdrukken en het is nog steeds belangrijk om het paar te feliciteren!

Juridische verschil

Tot slot is er het juridische verschil. Bij een huwelijk is er een ‘ja-woord’ en wordt het huwelijk vastgelegd in de burgerlijke stand. Dit hoeft bij een geregistreerd partnerschap niet per se. Het is wel belangrijk om te weten dat als de samenlevingsvorm die je bent aangegaan nog niet geregistreerd is, jij en je partner bijvoorbeeld geen recht hebben op elkaars pensioen. 

Of je nu kiest voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er zijn veel keuzes te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat deze keuzes zijn gebaseerd op jouw voorkeur en die van je partner. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat deze verbintenis die je met elkaar aangaat, van de start tot het einde is gebaseerd op wederzijds respect, liefde en begrip. Dit is immers de belangrijkste factor voor een gelukkig en lang huwelijksleven of geregistreerd partnerschap.

Bron: scheidingsadvocaat

Tags: