Wat is een Elektronische installatie

Tegenwoordig heeft ieder huis, eigenlijk gewoon ieder pand, heel veel elektronica. Je hebt op iedere verdieping stopcontacten, lampen en noem maar op. Door het hele pand lopen dus allerlei elektronische verbindingen zodat je allerlei apparaten kan aansluiten. Dit gehele netwerk van verbindingen, aansluitingen en elektronische apparaten wordt samen een elektronische installaties genoemd.

Aansturing op een centraal punt

Dit netwerk heeft altijd een centraal punt met hierin de aansturing en aansluiting op de elektriciteitsleverancier. In woningen is dit meestal in de meterkast. Dit is de hoofdaansluitkast waar al de benodigde verbindingen binnenkomen. Denk aan de internetvoorzieningen, telefoonlijnen en het elektriciteitsnet. Komt er niets binnen, dan heb je ook niets om elektronische installaties aan te sturen. Om de energie te verdelen over een pand worden er verdelingen gemaakt in groepen, in de groepkast. Dit is voor een extra beveiliging en om overspanningen te voorkomen waardoor de stroom kan uitvallen. Naast al deze aansluitingen zitten er ook nog energiemeters die bijhouden wat het verbruik is.

Door het gehele huis

Zoals ik al aangaf loopt de elektronische installatie door het gehele huis. Heb je op zolder bijvoorbeeld een lamp nodig? Dan moet er hiervoor een stroomkabel naar boven lopen waar een wandcontactdoos op aangesloten wordt. Dit geldt voor alle verdiepingen en kamers, dus er wordt meestal goed nagedacht over een stroomnetwerk door de woning. Daarnaast lopen er ook vaak nog coaxkabels voor televisie en utp-kabels voor bedraad internet. De buizen waardoor deze verbindingen lopen moeten dus ook groot genoeg zijn. Tegenwoordig is er echter heel veel mogelijk op glasvezel. Hierdoor kan de coaxkabel vaak al achterwege worden gelaten, want hd televisie kijken gaat via het internet. Daarnaast kunnen internetverbinding ook over het elektriciteitsnet lopen, al blijft een UTP-kabel wel het beste voor een goed signaal. Wil je niet naar iedere kamer een utp-kabel trekken? Dan kun je natuurlijk altijd nog draadloos werken met een goede wifi-router.