Wil je de kosten geluidsisolatie weten? Wij vertellen er meer over

Het isoleren van een woning brengt een hoop voordelen met zich mee. Je hoeft minder te stoken, omdat de warmte niet meer kan ontsnappen. Wat voor een besparing op de energierekening zorgt. Daarnaast blijft het in de zomer lekker koel, omdat de warme lucht van buitenaf wordt geweerd. Je profiteert ook van het feit dat een geïsoleerde woning meer geld waard is en dat je geen last meer hebt van vochtproblemen en schimmels. Een ander bijkomstig voordeel is dat je ook geluidsoverlast de kop indrukt, maar hoe doe je dat en wat zijn de kosten geluidsisolatie? In dit artikel vertellen we er meer over.

Zijn je buren luidruchtig? Hebben ze bijvoorbeeld spelende kinderen of draaien ze vaak harde muziek? Of ben jij juist degene die voor geluidsoverlast zorgt, omdat je vaak een filmpje kijkt met de geluidsinstallatie op standje 10? Dan is het een goed idee om te investeren in geluidsisolatie. Het grote voordeel is dat je overlast de kop kunt indrukken en dat de kosten geluidsisolatie ook enorm laag zijn, omdat het vaak relatief simpele toepassingen zijn die worden aangebracht.

Verschillende kosten geluidsisolatie 

De geluidsisolatie kosten zijn wel afhankelijk van hoe en wat je laat isoleren. Doorgaans worden plafonds, muren en vloeren geïsoleerd of je kiest voor slechts een van de isolerende oplossingen. Afhankelijk van waar de overlast plaatsvindt. In een rijtjeshuis zijn muurisolaties enorm belangrijk terwijl dat bij een appartement anders is. Dan heb je vaak baat bij zowel het isoleren van de muur als de vloer en het plafond. Logischerwijs zijn de kosten geluidsisolatie dan ook gelijk een stuk hoger.

Multifunctioneel isolatiemateriaal

Je kunt ook kiezen voor het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken. Met de voornaamste reden om minder te stoken en te besparen op je energierekening, maar je kunt ook direct geluidsisolatie toepassen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Uiteraard is het dan van belang dat je wel voor geluiddempend isolatiemateriaal kiest. Anders schiet je op het vlak van geluidsisolatie er weinig mee op.

Werkelijke kosten geluidsisolatie

De kosten geluidsisolatie zijn afhankelijk van de woning, het oppervlak en het volume van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt om de isolatie aan te brengen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis kunnen de kosten al snel oplopen tot € 1.600,-. Met geluidsisolatie geniet je ook van het voordeel dat je minder hoeft te stoken en kunt besparen op je energierekening, maar je kunt er geen subsidie vanuit de overheid voor krijgen. De ISDE wordt alleen gegeven in het geval van bepaalde vormen van vloer-, dak- en muurisolatie.

Wat bereik je met geluidsisolatie?

Nu je weet wat de kosten geluidsisolatie zijn, wil je natuurlijk ook weten wat het effect ervan is. Een goede geluidsisolatie kan een voordeel van wel 6 tot 7 dB opleveren en dat is fors. Gezien het feit dat 40 dB een acceptabel en niet hinderend geluidsniveau is dat wij als mens goed kunnen verdragen. Bij 50 dB wordt al veel sneller de irritatiegrens bereikt. 50 dB geluid is te vergelijken met een luide stofzuiger of het verkeer dat door de straat rijdt.