De pack mat voor comfort

Nederland kent vooral veel platteland. De zwart-witte koeien zijn niet meer weg te denken uit onze groene weilanden. Maar, hoe meer koeien in Nederland, hoe meer stallen er nodig zijn. Er worden dan ook steeds vaker aanvragen gedaan bij de gemeente om nieuwe stallen te laten bouwen of de stallen die al bestaan te vergroten. ‘Megastal’ is in Nederland dan ook helemaal geen onbekend begrip meer. We kunnen spreken van een megastal, wanneer een stal meer dieren bevat dan:

  • 500 vleesvarkens
  • 500 geitjes
  • 000 vleeskuikens
  • 250 melk koeien
  • 250 vleeskalveren
  • 000 legkippen
  • 200 fokvarkens

In Nederland bestaan er op dit moment al meer dan zeshonderd stallen die voldoen aan deze norm. Deze megastallen brengen echter een aantal bezwaren met zich mee van gemeenten en omliggende bewoners. Dit is dan ook logisch, omdat hele gemeentes en dus ook de inwoners stukje bij beetje hun platteland aan het verliezen zijn. Een Italiaanse stal kan dan een oplossing zijn , aangezien deze stallen niet alleen minder hoog zijn, maar ook nog eens minder land. Een Italiaanse stal zal de looplijnen voor de boer op deze manier dan ook aanzienlijk verbeteren.

De stalinrichting is echter in deze stallen niet altijd goed. Er zijn gelukkig andere uitvindingen die jouw dieren over het algemeen meer comfort zullen bieden dan de doorsnee stal. Zo is er bijvoorbeeld een pack mat op de markt gebracht. Deze pack mat bestaat uit een stabiel ondermatras, met daarop een speciale topcover.

Deze pack mat zal op de bodem van de ligbox neergelegd worden. Vervolgens wordt er een laag zand of stro neer gelegd op de mat. Op deze manier kun je er voor zorgen dat je dieren geen gaten zullen maken in het matras. Ook zal de pack mat jouw vee comfort bieden, meer comfort dan een normale stro. Een goede oplossing dus.

 

Tags: