Vitamines is beter dan ziek zijn

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden, baby’s, kinderen tot vier jaar, vrouwen boven de 50 jaar, mannen en vrouwen boven de 70 jaar, mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken, mensen met een donkere of getinte huid en veganisten zijn een risicogroep wat betreft het te weinig binnenkrijgen van bepaalde vitamines.

Als je structureel te weinig vitamines binnenkrijgt krijg je een steeds grotere kans om er chronische ziektes aan over te houden. Het is daarom belangrijk om elke dag de vitamines binnen te krijgen die je zou moeten binnen krijgen. Om hieraan te voldoen is het belangrijk om goed op je eten te letten. Dit is de eerste stap. Als je door goed te eten nog steeds niet alle vitamines binnenkrijgt is het mogelijk om alle ontbrekende vitamines via voedingssupplementen binnen te krijgen.

De meest voorkomende tekorten zijn vitamine D en vitamines B12. Oude mensen, veganisten en vegetariërs hebben vooral een tekort aan vitamine D en vitamine B12. Dit is best een grote groep. Vitamine D kun je binnenkrijgen door in de zon te lopen en vitamine B12 kun je binnenkrijgen door het eten van vlees. Als het niet lukt om het eetgedrag aan te passen om daardoor genoeg van deze vitamines binnen te krijgen, kun je beter voedingssupplementen met vitamine b12 kopen.

Want een tekort aan vitamines kan leiden tot vervelende chronische ziektes en dat is niet wat je altijd al wilde. Een vitamines B12 tekort kan bijvoorbeeld leiden tot: Denk bijvoorbeeld aan krampen/trillingen, hyperesthesie/zenuwpijn, ataxie, onverklaarbaar vallen/bot breken, osteoporose, oogproblemen/maculadegeneratie, afname of verlies van gezichtsvermogen, aantasting van de oogzenuwen, optische neuropathie, letsel van de optische oogzenuw, gehoorproblemen, loopstoornissen, verzwakking, ouderdomsklachten, maagzuurklachten, vroegtijdige veroudering, gecombineerde strengziekte.

Dit is zomaar een greep uit wat je allemaal kunt krijgen van structureel vitamine tekort. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen, want genezen gaat soms niet meer.

Tags: